Ciasteczka orzechowo-nugatowe


Ciasteczka z ekstra porcją czekolady! Są sensacją na każdym przyjęciu adwentowym i smakują przynajmniej tak dobrze jak te upieczone przez babcię!

Składniki:

  • 250g mąki
  • 75g cukru
  • 200g margaryny
  • 150g orzechów
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g nugatu
  • 10g oleju kokosowego
  • 100g czekolady

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 175°C z termoobiegiem.

Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego, nugatu oraz czekolady wymieszać, powstałe ciasto zagnieść. Jeśli ciasto jest zbyt lepiące, dodać parę łyżek mąki oraz wstawić na kilka minut do lodówki.

Rozwałkować ciasto na posypanej mąką powierzchni lub między dwoma płatami papieru do pieczenia. Wyciąć różne kształty.

Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 7 minut, a następnie wyjąć z piekarnika po upływie wyznaczonego czasu. Odstawić na parę chwil.

Podczas gdy ciasteczka stygną, należy w kąpieli wodnej podgrzać tłuszcz kokosowy oraz nugat, dobrze przy tym mieszając. Masę nugatową rozsmarować na ciasteczkach.

Następnie rozpuścić czekoladę i rozsmarować ją na ciasteczkach. Odstawić do ostygnięcia. Pieczenie zakończone, można skosztować wypieku!

Nasza porada: podwójne ciasteczka

Już teraz można rozkoszować się niepowtarzalnym smakiem bożonarodzeniowych ciasteczek podwójnie! W tym celu należy rozsmarować masę nugatową pomiędzy dwoma pojedynczymi ciasteczkami, a następnie delikatnie je ścisnąć. Kiedy podwójne ciasteczka są odpowiednio schłodzone, nie rozpadają się. Dzięki temu można na przykład zanurzyć połowę każdego smakołyku po przekątnej w kuwerturze. W ten sposób na wypiekach powstaje przepiękny wzór, a całość wygląda bardzo profesjonalnie.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someoneShare on StumbleUpon
Brak ocen.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *