Czekoladowe ciasteczka z dodatkiem pomarańczy


Niesamowicie owocowy smak ciasteczek z nutką czekolady – temu nie sposób się oprzeć! Poświęć zaledwie parę chwil na pieczenie i rozkoszuj się wspaniałym smakiem wypieków wyjętych prosto z pieca!

Składniki:

  • 200g mąki
  • 60g mączki kartoflanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie aromatu pomarańczy lub jedna skórka pomarańczy
  • 1 jajko
  • 125g masła
  • 100g półgorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Przesiać mąkę, mączkę kartoflaną oraz proszek do pieczenia i wymieszać w jednej misce. Dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę pomarańczy, jajko oraz masło i zagnieść masę tak, żeby powstało ciasto bez jakichkolwiek grudek. Posiekać czekoladę na małe kawałeczki i również dodać do ciasta. Ciasto podzielić na trzy części i uformować z każdej z nich rulon o średnicy około 3 centymetrów. Rozgnieść rulony, a następnie wstawić do lodówki i poczekać, aż ciasto stwardnieje.

Nagrzać piekarnik do 180°C (grzanie z góry i z dołu).

Ciasto pokroić na plastry o ok. 0,5 cm grubości, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia oraz piec przez około 10 minut. Po upływie zaledwie paru chwil po kuchni rozejdzie się wyborny zapach pomarańczy.

Tak jak w przypadku prawie wszystkich proponowanych przez nas bożonarodzeniowych ciasteczek, również te można upiec po wegańsku: do ciasta nie należy dodawać jajka, a masło zastąpić margaryna roślinną. W ten sposób ciasteczkami mogą rozkoszować się również weganie, a żadne zwierzę nie doznało cierpień.

Życzymy smacznego!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someoneShare on StumbleUpon
Brak ocen.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *