5 najlepszych przepisów ajurwedyjskich do zastosowania w domu


Dopiero co wrócili Państwo ze swojej kuracji ajurwedyjskiej na Sri Lance lub w Indiach i chcecie wprowadzić ajurwedę do swojego życia codziennego po powrocie do domu? A może interesuje Państwa tematyka ajurwedy i z chęcią przetestujecie kilka przepisów? Nie jest to wcale takie trudne. Zebraliśmy dla Państwa kilka przepisów ajurwedyjskich, które z łatwością powtórzycie w domowym zaciszu:

Paneer, świeży ser indyjski

Paneer, zwany w Polsce również pod nazwą panir, może być wykorzystywany jako składnik innych przepisów i dań ajurwedyjski, chociaż można go spożywać również samego. Do jego przyrządzenia potrzebne będą:

  • miseczka
  • garnek
  • metalowe sitko
  • czysta ścierka lub gaza
  • litr mleka
  • 2 łyżki stołowe octu jabłkowego lub czystego soku z cytryny
  • odrobina soli do smaku

Zagotować mleko w garnku, dodać sól i sok z cytryny lub ocet jabłkowy, zamieszać, a następnie zdjąć garnek z ognia. Ponownie krótko zamieszać. Wyłożyć sitko czystą ścierką lub gazą i ułożyć je na miseczce. Przelać przez sitko ugotowaną masę. Serwatka spłynie na dół do miseczki, a panir pozostanie na ścierce. Docisnąć ewentualnie łyżką, w celu usunięcia serwatki. Na koniec wycisnąć ścierkę z zawartością, aby usunąć pozostałą serwatkę. Im mniej płynu pozostanie w panirze, tym twardszą konsystencję będzie miał ser. Panir własnej produkcji, przechowywany w lodówce, zachowuje świeżość przez około pięć dni.

Zgodnie z nauką i przepisem ajurwedyjskim panir ma działanie wzmacniające. Uważany jest za jeden z najzdrowszych gatunków sera.

Według przepisu ajurwedyjskiego złote mleko uznawane jest za magiczny napój

Złote mleko składa się przede wszystkim z kurkumy, której przypisuje się lecznicze działanie. Do jego przygotowania potrzeba jedynie:

  • łyżeczkę pasty z kurkumy
  • łyżeczkę oleju z pierwszego tłoczenia (np. oleju kokosowego)
  • filiżankę mleka sojowego/migdałowego
  • pieprz i cukier do smaku
  • garnek

Złote mleko przygotowuje się następująco:

Mleko, pastę z kurkumy i pieprz umieścić w garnku, dobrze wymieszać i ciągle mieszając zagotować. Jeśli nie chcą Państwo, żeby napój był bardzo kremowy, można go rozcieńczyć wodą. Dla smaku można dodać wedle gustu trochę cukru. Całość przelać do filiżanki, dodać olej i jeszcze raz dobrze wymieszać.

Dzięki temu popularnemu przepisowi ajurwedyjskiemu, mogą Państwo samodzielnie przygotować doskonały środek leczniczy, który oczyszcza wątrobę, pobudza trawienie i przeciwdziała uczuciu sytości. Ponadto działa on przeciwbólowo i przeciwzapalnie, dlatego szczególnie poleca się jego spożywanie w przypadku chorób reumatycznych i przy chorobach zwyrodnieniowych stawów. Regularne stosowanie prowadzi do obniżenia poziomu cukru, cholesterolu i ciśnienia.

złote-mleko-ajurweda

Ajurwedyjskie Ghee, jeden z najważniejszych przepisów ajurwedyjskich

Ghee, zwane w Polsce również klarowanym masłem, jest bardzo ważnym składnikiem ajurwedyjskiech kuchni. Mogą Państwo samodzielnie szybko przygotować Ghee, zgodnie z poniższym przepisem:

  • 2 garnki
  • metalowe sitko
  • czysta ścierka lub ręcznik bawełniany
  • łyżka cedzakowa
  • słoiki
  • 1,5 kg ekologicznego masła niesolonego lub masła z kwaśnej śmietany

Zgodnie z przepisem ajurwedyjskim masło najpierw doprowadzane jest w garnku do wrzenia, a następnie jego temperatura zostaje zredukowana. Roztopione, płynne masło powinno gotować się lekko przez około 45 minut. W tym czasie należy zbierać wytrącające się białko łyżką cedzakową. Gdy masło stanie się przejrzyste nadaje się do dalszego przetwarzania. Trzeba zwrócić uwagę, aby podczas powyższego procesu masło nie zabarwiło się na kolor żółtobrunatny bądź ciemno brązowy, ponieważ wówczas nie nadaje się do użytku. Jeśli masło pachnie karmelem i wydziela delikatny zapach orzechów, a ma przy tym złoty kolor i przejrzystą konsystencję, to jest ono gotowe. Gotowe Ghee należy przecedzić przez gazę i sitko do drugiego garnka. Następnie przelać masło do słoików i dobrze je zakręcić. Tak zapakowane masło przechowywane w temperaturze pokojowej i nieotwierane zachowuje świeżość przez wiele lat.

Z uwagi na to, że w Ghee nie ma żadnych substancji dodatkowych ani białka, jest produktem czystym, który dostarcza organizmowi energię najwyższej jakości. Ghee wspomaga procesy oczyszczenia i detoksykacji. Im starsze Ghee, tym większe działanie lecznicze produktu.

Woda imbirowa, kolejny hit wśród przepisów ajurwedyjskich

Przygotowywanie wody imbiorwej, zgodnie z przepisem ajurwedyjskim, jest proste i szybkie. Potrzebują Państwo jedynie:

  • cztery – pięć plasterków obranego, świeżego imbiru
  • litr wody
  • garnek

Zgodnie z przepisem ajurwedyjskim wcześniej przygotowany imbir i wodę należy umieścić w garnku i zagotować. Następnie gotować bez przykrycia do momentu, gdy połowa wody wyparuje, po czym pozostawić do ostygnięcia.

Gotową wodę imbirową można pić na zimno lub ciepło przez cały dzień. Jej spożywanie zapobiega przeziębieniom, działa korzystnie u osób wrażliwych na zmianę pogody oraz pomaga przy detoksykacji i oczyszczaniu organizmu.

Podstawa kuchni ajurwedyjskiej – gorąca, przegotowana woda

Gorąca, przegotowana woda jest podstawą kuchni i nauki ajurwedyjskiej. Z tego względu jest ona szczególnie ważna przy kuracji ajurwedyjskiej. Woda jest przegotowywana i powinna być pita tak ciepła, jak to możliwe. Tej gorącej wodzie przypisuje się następujące właściwości:

  • zapobiega problemom z układem trawienia
  • skóra staje się gładsza i zyskuje świeży wygląd
  • zapobiega senności
  • wpływa korzystnie na układ nerwowy, stajesz się spokojniejszy i szczęśliwszy
  • odświeża

Jeśli mimo picia wielu napojów w ciągu dnia, odczuwają Państwo ciągle pragnienie, a skóra jest sucha, oznacza to, że zaburzenia przemiany materii blokują ciało, a komórki nie mogą przyjąć więcej wody. Picie tylko gorącej, przegotowanej wody, z dodatkiem wspomagających przypraw zgodnych z nauką ajurwedyjską wedle upodobań, sprawi, że poczują Państwo szybką poprawę.

Chcą Państwo dowiedzieć się więcej o ajurwedzie? Aby przejść do poradnika SpaDreams o ajurwedzie należy kliknąć tutaj >>

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someoneShare on StumbleUpon
Podobał Ci się nasz artykuł? Oceń go:
5 najlepszych przepisów ajurwedyjskich do zastosowania w domu
:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
5.00 z 5 punktów, na podstawie 5 oddanych głosów.
Loading...

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *