Warto wiedzieć

Pieniądze

Oficjalną walutą w Mariańskich Łaźniach są korony czeskie (Koruna), których międzynarodowym skrótem jest CZK. Przelicznik wynosi 1 PLN =  ok. 0,15 CZK.

Pogoda

Czechy położone są w strefie umiarkowanej i panuje tu łagodny, aczkolwiek zróżnicowany  i zmienny w poszczególnych częściach klimat. Uzależniony jest on od wysokości danego terenu. Zima w Czechach jest mroźna i wilgotna, panują tu minusowe temperatury. Lato jest łagodne, ale zdarzają się gwałtowne załamania pogody i burze. Najlepszymi miesiącami na podróż to czas pomiędzy majem i czerwcem oraz wrześniem i październikiem. W tym okresie rozkwitająca przyroda, przepiękne rześkie letnie wieczory lub jesienne spacery po lasach liściastych potrafią dosłownie oczarować. Przede wszystkim druga połowa września może dostarczyć wrażeń o charakterze „indian summer“ - można wtedy delektować się ciepłymi, słonecznymi dniami pod niebieskim niebem.

Herb miasta

Patrząc na herb miasta można od razu zauważyć wartość kuracji we Franciszkowych Łaźniach. Od niebieskiego paska symbolizującego rzekę Ohrza, odchodzi kolejne 6 niebieskich pasków – jest to sześć źródeł mineralnych, które były znane już w czasie, gdy powstał herb: Źródło Franciszka, Źródło Solne, Źródło Zimne, Źródło Louise, Źródło Mądrości i Nowe Źródło. Orzeł w herbie ma przypominać o założycielu kurortu „Dr Adler“, kogut o Henryku Rottenhannie, który przyczynił się do założenia uzdrowiska we Franciszkowych Łaźniach. Napis w herbie oznacza: „Małe rzeczy rosną poprzez jedność“.

Symbol miasta

Symbolem Franciszkowych Łaźni – tak jak i Brukseli – jest mała figurka chłopca o imieniu Franciszek, który siedzi na kuli i trzyma rybę w dłoni. Znajduje się ona tuż obok źródła Franciszek. Uważa się, że kobieta po dotknięciu Franciszka w krótkim czasie zajdzie w ciąże, ponieważ Franciszek uważany jest za najpotężniejsze ze wszystkich źródeł leczniczych. Oryginalną figurkę można obejrzeć w muzeum.

Potrawy

Czeska kuchnia jest bardzo obfita i charakteryzuje ją spore użycie przypraw takich jak sól, czosnek, kminek i ziele angielskie.

Zupa, jako przystawka, jest w Czechach elementem obowiązkowym, szczególną popularnością cieszą się zupy: ziemniaczana, czosnkowa i kapuśniak. Jako danie główne Czesi wybierają mięso drobiowe, wieprzowe lub wołowe, a do niego dobierają różne dodatki, takie jak czeskie knedle lub puree ziemniaczane. Daniem narodowym numer jeden jest „vepro, knedlo, zelo“ - pieczeń wieprzowa z knedlami i kwaśną kapustą. Na drugiej pozycji plasuje się pieczeń z polędwicy wołowej, która podawana jest z sosem śmietanowym i przetartymi warzywami lub z bitą śmietaną, żurawiną, knedlami i obfitą porcją sosu. Typowymi potrawami są również sałatka ziemniaczana i czeskie knedliki, które przygotowane są w formie podłużnego bochenka, a następnie podawane jako niewielkie plastry jako dodatek do dań lub deser. Typowymi deserami są kołacze – okrągłe wypieki z ciasta drożdżowego wypełnione serem, makiem lub owocami. Czeska tradycja piwowarstwa zaowocowała licznymi gatunkami piwa – od jasnych przez ciemne, aż po mocne i aromatyczne. W knajpach często podaje się „Utipence“ - serdelki zamarynowane w occie lub wodzie ogórkowej z cebulą, warzywami i licznymi przyprawami.