Badania porównujące dietę i post w przypadku hiperglikemii
Frank Q Nuttall et al.
październik 2014
Odżywianie, post i detoks
Cukrzyca
Trzej badacze z University of Minnesota porównali diety pod względem ich wpływu na pacjentów z hiperglikemią.
W tym randomizowanym badaniu naukowym, siedem osób z nieleczoną cukrzycą typu 2 stosowało standardową dietę składającą się w 55% z węglowodanów, 15% z białka i 30% z tłuszczu (SD), trzydniowy okres postu oraz dietę o ograniczonej kaloryczności, bez węglowodanów (kfD). Poziomy glukozy, insuliny, peptydu C i glukagonu zostały określone i porównane podczas trzech terapii.
Dane wykazały, że stężenie glukozy spadło z 196 mg/dl (SD) do 160 mg/dl (kfD) i 127 mg/dl (na czczo) natychmiast po rozpoczęciu leczenia. W ciągu ostatnich 24 godzin zmniejszyło się o 48% w przypadku kfD i o 69% na czczo. Poziomy insuliny i glukagonu pozostały niezmienione.
Badanie naukowe pokazuje, że hiperglikemię można poprawić zarówno dietą, jak i na czczo, a także dowodzi, że około 70 % obniżenia poziomu glukozy wynika z braku węglowodanów.
Najważniejsze informacje na temat badania w skrócie
- Wskazania
- Cukrzyca
- Instytucja
- Sekcja Endokrynologii, Metabolizmu i Odżywiania oraz Laboratorium Badań Metabolicznych, Minneapolis VA Health Care System, Minneapolis/St Paul, MN, USA
- Tytuł
- Badania naukowe porównujące dietę i post w przypadku hiperglikemii
- Krótki opis
- Badania naukowe pokazują, że hiperglikemię poprawia dieta bezwęglowodanowa i post.
- Tytuł oryginalny
- Comparison of a carbohydrate-free diet vs. fasting on plasma glucose, insulin and glucagon in type 2 diabetes
- Link do badania
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25458830/
Odpowiednie wycieczki dla tego tematu badania
Może Cię to również zainteresować
Pozostałe posty zdrowotne
Reumatyzm / Stawy / Zapalenie stawów
J Kjeldsen-Kragh et al.
październik 1992
Badania pokazują, że wegańska, bezglutenowa dieta po poście przynosi znaczącą długoterminową poprawę w reumatoidalnym zapaleniu stawów
Głodówka lecznicza według Buchingera
Françoise Wilhelmi de Toledo et al.
styczeń 2019
Badania naukowe pokazują, że post trwający od 4 do 21 dni jest bezpieczny, poprawia samopoczucie i ma inne pozytywne skutki.
Amira Miladi et al.
styczeń 2024
Badania naukowe wykazały poprawę wydajności pamięci u młodszych uczestników i niewielką utratę tkanki tłuszczowej podczas postu.