Przejdź do głównej treści
22 153 07 55
Serwis
Kontakt
    • Kuracja ajurwedyjska
    • Spa
    • Kuracja
    • Joga
    • Post leczniczy
    • Odchudzanie
    • Kategorie

    Ama

    Co to jest ama? W ajurwedzie ama to niestrawione resztki pokarmu, produkty odpadowe i produkty przemiany materii, które nie mogą zostać wydalone ani wykorzystane przez organizm. Przyczyną ama jest zaburzony lub słabo płonący ogień trawienny, agni. Jednak przyczyną mogą być również niekorzystne nawyki żywieniowe.
    Pochodzenie·Rola w ajurwedzie·Efekty·Przyczyny·Odżywianie·Wskazówki na co dzień·Wnioski·FAQ·Źródła

    Pochodzenie: Skąd pochodzi termin "Ama"?

    Ama to termin pochodzący z ajurwedy, tradycyjnej indyjskiej sztuki uzdrawiania. W dosłownym tłumaczeniu z sanskrytu ama oznacza "niestrawiony", "niegotowany", "niedojrzały".

    Rola w ajurwedzie: Jakie jest znaczenie ama w ajurwedzie?

    Trawienie odgrywa kluczową rolę w Ajurwedzie. Ama jest antagonistą Agni, ognia trawiennego. Nagromadzenie niestrawionego pokarmu i pozostałości metabolicznych w przewodzie pokarmowym jest uważane za jedną z głównych przyczyn chorób. W Ajurwedzie są one klasyfikowane jako choroby z ama(sama) lub bez ama(nirama). Leczenie tych różnych rodzajów chorób jest często bardzo różne, dlatego ważne jest, aby lekarz prowadzący miał solidne wykształcenie.

    Pisma ajurwedyjskie, takie jak Charaka Samhita lub teksty lekarza Vagbhaty, również komentują rozwój ama i wymieniają cztery etapy rozwoju: ama rasa, która rozwija się w przewodzie pokarmowym; ama dhatus, która przechodzi do tkanek; ama dosha, która łączy się z dosze; i wreszcie ama vish(a), ama, która pozostaje w ciele przez długi czas i może działać jak trucizna.

    Wpływ na ludzi: Jak Ama wpływa na ciało i umysł?

    Źle strawione resztki pokarmu i produkty odpadowe obciążają organizm. Zgodnie z naukami Ajurwedy, ich nagromadzenie może prowadzić do różnych dolegliwości. Należą do nich wzdęcia, zgaga, zaparcia i bóle brzucha. Jednak bóle stawów, silny nieświeży oddech i przewlekłe stany zapalne mogą również wskazywać na niestrawione resztki pokarmu w przewodzie pokarmowym. To, co nie jest dobre dla ciała, jest również złe dla umysłu. Tam nagromadzenie ama objawia się w postaci wahań nastroju, drażliwości i agresji, wyczerpania i braku koncentracji.

    Ze względu na swoją lepką, śluzowatą substancję, ama może mieszać się z dosze(sama dosha), a tym samym pogłębiać już istniejący brak równowagi. Ama może również łączyć się z tkankami (sama dhatus) i produktami przemiany materii(sama malas). Wszystkie te związki mogą powodować rozwój chorób. W zależności od tego, z którą dosha łączy się ama, ma to różne skutki.

    Sama-Vata/ Vata Ama:

    • zwykle gromadzi się w podbrzuszu i jamie miednicy, powoduje zaburzenia jelitowe i bóle stawów
    • jest możliwą przyczyną suchego, gorzkiego smaku w ustach
    • może prowadzić do zaparć, ponieważ zaburza Agni, a także do suchości skóry, wzdęć i bólu w ciele.

    Sama-Pitta/Pitta Ama:

    • Zwykle gromadzi się w centrum brzucha
    • prowadzi do problemów w jelicie cienkim, wątrobie i woreczku żółciowym
    • ma również tendencję do przedostawania się do krwi
    • powoduje silny zapach i może prowadzić do gorzkiego lub kwaśnego smaku w ustach
    • może prowadzić do objawów takich jak utrata apetytu, zgaga, nudności, biegunka, gorączka, wysypka i stan zapalny.

    Sama-Kapha/ Kapha Ama:

    • Zwykle gromadzi się w żołądku, klatce piersiowej, płucach i zatokach.
    • Może prowadzić do nieprzyjemnego zapachu i słonego lub słodkiego smaku w ustach.
    • Osłabia zarówno siłę trawienną, jak i apetyt.
    • Objawy mogą obejmować: przeziębienia, kaszel, przekrwienie zatok, przekrwienie limfy.

    Przyczyny: Co powoduje ama?

    Główną przyczyną rozwoju ama jest osłabienie agni, co prowadzi do nieprawidłowego trawienia i zalegania w organizmie resztek metabolicznych. Złe nawyki żywieniowe, takie jak zbyt ciężkie, tłuste lub niepasujące do siebie jedzenie, zbyt duże porcje, nieregularne posiłki oraz nadmierne ilości zimnego i surowego jedzenia przyczyniają się w szczególności do powstawania ama. Jednak czynniki psychiczne, takie jak stres emocjonalny, niepokój i złość, a także brak snu i ćwiczeń fizycznych mogą również sprzyjać gromadzeniu się ama.

    Odżywianie: Które pokarmy są związane z Ama?

    Przeciążeniu niestrawionymi resztkami pokarmu można zapobiec, dostosowując dietę do swojej doshy. Wysoko przetworzone produkty spożywcze, śmieciowe jedzenie i mięso również nie są zalecane, jeśli chcesz uniknąć ama. Z drugiej strony, różne przyprawy i zioła podsycają ogień trawienny. Należą do nich imbir, cynamon, koper włoski i kolendra. Szklanka gorącej wody rano również stymuluje trawienie. Jednak oprócz niewłaściwych pokarmów, szczególnie szkodliwa jest zbyt duża ilość jedzenia. Sytuację pogarsza pośpieszne połykanie posiłków i spożywanie głównych posiłków późnym wieczorem, kiedy agni, ogień trawienny, pali się słabo.

    Przy zdrowej diecie i zrównoważonym stylu życia w organizmie nie ma prawie żadnych szkodliwych niestrawionych resztek jedzenia. Jeśli ogień trawienny działa dobrze, pokarm jest przetwarzany i trawiony przez organizm. Poniższe wskazówki żywieniowe pomagają uniknąć Ama:

    Przegląd zalecanych pokarmów, których należy unikać Ama

    Zalecenia żywieniowe – co jest zalecane, a czego należy unikać?
    ✔️ Zalecane ❌ Odradzane
    Ostre, gorzkie i cierpkie smaki Słodkie, kwaśne i słone smaki
    Bardziej kwaśne owoce (np. żurawina) Bardzo słodkie owoce
    D dużo warzyw i zieleniny (przy pitta także na surowo) Grzyby, słodkie i ciężkie warzywa
    Pełne ziarna: jęczmień, quinoa, proso, żyto, ryż basmati Produkty z białej mąki, pieczywo, wypieki, pszenica, owies
    Niewielkie ilości fasoli mung i pestek dyni Orzechy - spożywać mało lub wcale
    Małe ilości ghee, oleju musztardowego i lnianego Inne oleje i tłuszcze (niezalecane)
    Mleko kozie w małych ilościach (gdy brak alternatywy) Produkty mleczne, mięso (szczególnie wieprzowina, wołowina), ryby, owoce morza
    Miód (maks. 2 łyżeczki dziennie) Cukier i wszystkie inne substancje słodzące
    Ciepłe napoje (np. herbata imbirowa, cynamon, kardamon, koper włoski, kawa z korzenia mniszka) Zimne i schłodzone napoje

    Po posiłku masz dwie możliwości stymulowania Agni i sprzyjania trawieniu Ama: Idź na krótki spacer lub połóż się na lewym boku na kilka minut.

    Wskazówki na co dzień: Jak zapobiegać ama?

    • Praktykowanie codziennych porannych i wieczornych rutyn ajurwedyjskich
    • Dowiedz się, jaka dieta najbardziej ci odpowiada
    • Jedz regularnie i świadomie, w tym dokładnie przeżuwaj.
    • Wybieraj świeżą i sezonową żywność organiczną
    • Regularne picie ciepłej wody przez cały dzień
    • Ćwicz regularnie, najlepiej zgodnie ze swoją doshą.
    • Stwórz równowagę i znajdź spokój poprzez medytację i jogę.

    Wnioski

    Najważniejsze fakty o Ama w skrócie

    • 1. Ama to niestrawione resztki pokarmu zalegające w przewodzie pokarmowym.
    • 2. Nagromadzenie takich pozostałości jest spowodowane złym odżywianiem lub zaburzeniem Agni - ognia trawiennego.
    • 3. Ama nie jest trująca, ponieważ jest jedynie pozostałością niestrawionego pokarmu.
    • 4. Słabe trawienie może powodować nie tylko problemy fizyczne, ale także psychiczne, takie jak wahania nastroju i wyczerpanie.
    Odkryj kuracje ajurwedyjskie już teraz

    FAQ - Dalsze pytania dotyczące Ama

    Czym jest Ama w ajurwedzie?

    Odnosi się to do pozostałości niestrawionego pokarmu w przewodzie pokarmowym.

    Jak można wyeliminować Ama w Ajurwedzie?

    Zaleca się zmianę diety - zgodnie z typem Dosha. Ciało powinno również mieć przerwy od jedzenia. Zaleca się regularne picie ciepłej wody, a także spożywanie świeżych soków lub mieszanki miodu i soku z cytryny. Ajurwedyjskie zioła , takie jak triphala i amalaki, a także przyprawy, takie jak imbir, kurkuma, koper włoski i kolendra, wspomagają trawienie. Pomocne mogą być również różne rodzaje postu dostosowane do danej dosha i mono-diety, a także kompleksowa kuracja ajurwedyjska Panchakarma. Ajurwedyjskie masaże olejowe(abhyangas), medytacja, ćwiczenia relaksacyjne i joga również łagodzą ama psychiczne.

    Źródła

    • https://www.ayurveda-online-university.com/Ama-im-ayurveda-bedeutung-diagnose-ausleitung/
    • https://ayurveda-med.com/Ama-entschlackung-ayurveda-medizin/
    • https://www.zentrum-der-gesundheit.de/bibliothek/naturheilkunde/gesundheitskuren/ayurvedakur
    • https://www.ayurvedacollege.com/blog/ayurveda-and-Ama-improperly-digested-food/
    • https://www.banyanbotanicals.com/pages/ayurvedic-ama-the-antithesis-of-agni/
    • https://www.easyayurveda.com/2018/08/28/ama/
    • https://www.saumya-ayurveda.com/post/understanding-ama-in-ayurveda-is-the-key-to-good-health/
    • https://sanjeevanam.com/blog/understanding-ama-in-ayurveda-causes-symptoms-and-remedies/

    Podobne tematy

    AgniAkashaDosze
    1. Niezapomniane pobyty w spa i kuracje zdrowotne/
    2. Ama
    © 1975 - 2025
    SpaDreams ·
    Impressum & Ochrona danych osobowych · Serwis · Sitemap