Warto Wiedzieć

Waluta

Oficjalną walutą w Mariańskich Łaźniach są korony czeskie (Koruna), których międzynarodowym skrótem jest CZK. Przelicznik wynosi 1 PLN = ok. 6.84 CZK.

Pogoda

Czechy położone są w strefie umiarkowanej i panuje tu łagodny, aczkolwiek zróżnicowany i zmienny w poszczególnych częściach kraju klimat. Uzależniony jest on od wysokości danego terenu. Zima w Czechach jest zimna i wilgotna, panują tu minusowe temperatury, lato natomiast jest łagodne. Najlepszymi miesiącami na podróż to czas pomiędzy majem i czerwcem oraz wrześniem i październikiem. W tym okresie rozkwitająca przyroda, przepiękne rześkie letnie wieczory lub jesienne spacery po lasach liściastych potrafifi ą dosłownie oczarować. Przede wszystkim druga połowa września może dostarczyć wrażeń o charakterze „indian summer“ - można wtedy delektować się ciepłymi, słonecznymi dniami pod niebieskim niebem. Jesienny okres przejściowy charakteryzuje się barwnymi liśćmi i kapryśną pogodą.

Potrawy

Czechy składają się z wielu krain rzecznych otoczonych górami. Te zagłębia rzeczne sprawiają, że kraj ma bardzo żyzne ziemie – szczególnie w krainie Czech właściwych, gdzie panują idealne warunki do uprawy chmielu wykorzystywanego w tradycyjnych browarach. Czeska kuchnia jest bardzo obfita i charakteryzuje ją wyrazisty smak przypraw takich jak sól, czosnek, kminek i ziele angielskie.

Chętnie jako przystawkę podaje się zupy - szczególną popularnością cieszą się zupy: ziemniaczana, czosnkowa i kapuśniak. Jako danie główne Czesi wybierają mięso drobiowe, wieprzowe lub wołowe, a do niego dobierają różne dodatki, takie jak czeskie knedle lub puree ziemniaczane. Typowymi potrawami są sałatka ziemniaczana i czeskie knedliki, które przygotowane są w formie podłużnego bochenka, a następnie podawane w formie niewielkich plastrów jako dodatek do dań lub deser. Daniem narodowym numer jeden jest „vepro, knedlo, zelo“ - pieczeń wieprzowa z knedlami i kwaśną kapustą. Na drugiej pozycji plasuje się pieczeń (svícková) z polędwicy wołowej, która podawana jest z sosem śmietanowym i przetartymi warzywami lub z bitą śmietaną, żurawiną, knedlami i obfitą porcją sosu. W tradycyjnych daniach rzadko podaje się rybę. Mimo tego, że eksportuje się duże ilości karpia, w Czechach spożywa się go właściwie wyłącznie w Wigilię. Typowymi deserami są kołacze – okrągłe wypieki z ciasta drożdżowego wypełnione serem, makiem lub owocami.

Czeskim napojem narodowym jest piwo (pivo), które podaje się do dań obok wina i wody. Czeska tradycja piwowarstwa zaowocowała licznymi gatunkami piwa – od jasnych przez ciemne, aż po mocne i aromatyczne. W knajpach często podaje się do piwa „Utipence“ - serdelki zamarynowane w occie lub wodzie ogórkowej z cebulą, warzywami i licznymi przyprawami.

Czytaj dalej: Czas wolny i kultura >>

Zobacz sanatoria w Mariańskich Łaźniach >>