Badania naukowe nad wpływem diety śródziemnomorskiej na otyłość
Hila Zelicha et al.
wrzesień 2022
Nadwaga / otyłość
Utrata wagi
Dieta śródziemnomorska jest bogatym źródłem polifenoli, które mają różny pozytywny wpływ na dystrybucję tkanki tłuszczowej. W badaniu naukowym prowadzonym przez Hila Zelicha zbadano wpływ tzw. zielonej diety śródziemnomorskiej, która zawiera dwa razy więcej polifenoli i zawiera mniej czerwonego/przetworzonego mięsa, na trzewną tkankę tłuszczową.
W 18-miesięcznym programie dietetycznym 294 uczestników zostało losowo przydzielonych do trzech grup: (A) ogólna zdrowa dieta, (B) dieta śródziemnomorska, (C) zielona dieta śródziemnomorska.
Wszystkie grupy łączyły dietę z aktywnością fizyczną. Dwie izokaloryczne diety śródziemnomorskie zawierały 28 g orzechów włoskich dziennie. Dodatkowo, grupa stosująca zieloną dietę śródziemnomorską spożywała codziennie 3-4 filiżanki zielonej herbaty i koktajl Wolffia globosa oraz ograniczyła spożycie mięsa. Do pomiaru trzewnej tkanki tłuszczowej wykorzystano rezonans magnetyczny (MRI).
Uczestnicy wykazali wysoki poziom przestrzegania zasad badania (89,8%), a 79,3% wykonało użyteczne badanie MRI. Podczas gdy obie diety śródziemnomorskie osiągnęły umiarkowaną utratę wagi, a obwód talii został podobnie zmniejszony, utrata trzewnej tkanki tłuszczowej podwoiła się w przypadku zielonej diety śródziemnomorskiej.
Wyższe spożycie zielonej herbaty, orzechów włoskich i Wolffia globosa, niższe spożycie mięsa, wyższe całkowite poziomy polifenoli w osoczu (zwłaszcza kwasu hipurowego) i zwiększone poziomy urolityny A w moczu były istotnie związane z większą utratą trzewnej tkanki tłuszczowej.
Zielona dieta śródziemnomorska, wzbogacona o polifenole roślinne i zmniejszone spożycie mięsa, może być skuteczną strategią żywieniową w celu zmniejszenia trzewnej tkanki tłuszczowej.
Najważniejsze informacje na temat badania w skrócie
- Wskazania
- Otyłość
- Instytucja
- Wydział Nauk o Zdrowiu, The Health & Nutrition Innovative International Research Centre, Ben-Gurion University of the Negev, P.O. Box 653, 84105, Be'er Sheva, Izrael
- Tytuł
- Badania naukowe nad wpływem diety śródziemnomorskiej na otyłość
- Krótki opis
- Badania naukowe wykazały, że zielona dieta śródziemnomorska znacząco redukuje trzewną tkankę tłuszczową u osób otyłych.
- Tytuł oryginalny
- The effect of high-polyphenol Mediterranean diet on visceral adiposity: the DIRECT PLUS randomized controlled trial
- Link do badania
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36175997/
Odpowiednie wycieczki dla tego tematu badania
Może Cię to również zainteresować
Nadwaga / otyłość
Post interwałowy
Utrata wagi
Stephen Keenan et al.
lipiec 2022
Badania naukowe pokazują, że przerywany post skutecznie poprawia poziom lipidów we krwi, obniża poziom cholesterolu i redukuje wagę.
Nadwaga / otyłość
Post interwałowy
Utrata wagi
Przemysław Domaszewski et al.
luty 2023
Badania pokazują, że przerywany post 16:8 prowadzi do skutecznej utraty wagi, a u mężczyzn również do redukcji trzewnej tkanki tłuszczowej
Nadwaga / otyłość
TCM (tradycyjna medycyna chińska)
Utrata wagi
Junfeng He et al
wrzesień 2014
Badania naukowe wykazały, że akupunktura, zarówno sama, jak i w połączeniu z masażem, powoduje znaczne zmniejszenie masy ciała i BMI.