Badania: przerywany post a stres, starzenie i metabolizm
Martin P. Wegman et al.
kwiecień 2015
Metabolizm / Żołądek / Jelita
Post interwałowy
Stres / Zmęczenie
Uniwersytet Florydy zainicjował podwójnie ślepe badanie naukowe o poście przerywanym (IF) w celu zbadania wpływu stresu oksydacyjnego, procesów starzenia i metabolizmu.
Ponieważ ścisłe ograniczenie kalorii nie może być utrzymywane przez dłuższy czas, w badaniu naukowym zastosowano zmodyfikowane podejście polegające na poszczeniu (25% normalnego spożycia kalorii) i ucztowaniu (175% normalnego spożycia kalorii). Próbka 24 zdrowych ochotników przeszła dwie trzytygodniowe kuracje, najpierw IF, a następnie to samo z suplementacją przeciwutleniaczami (witaminy C i E).
Poziom sirtuin nieznacznie wzrósł, poziom insuliny w osoczu spadł, ale inne markery stresu oksydacyjnego, starzenia się i metabolizmu nie uległy zmianie. Próbka opisała wymagania dietetyczne jako tolerowane i nie zaobserwowano żadnych niekorzystnych wyników klinicznych. Badania naukowe sugerują zatem, że IF jest akceptowalny dla zdrowych pacjentów.
Najważniejsze informacje na temat badania w skrócie
- Wskazania
- Stres
- Instytucja
- University of Florida College of Medicine, Gainesville, Floryda, USA
- Tytuł
- Badania naukowe nad wpływem przerywanego postu na stres oksydacyjny, procesy starzenia i metabolizm
- Krótki opis
- Badania naukowe pokazują, że przerywany post obniża poziom insuliny w osoczu, nieznacznie zwiększa poziom sirtuin
- Tytuł oryginalny
- Practicality of Intermittent Fasting in Humans and its Effect on Oxidative Stress and Genes Related to Aging and Metabolism
- Link do badania
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4403246/
Odpowiednie wycieczki dla tego tematu badania
Może Cię to również zainteresować
Cukrzyca
Wysokie ciśnienie krwi
Chenying Li et al.
kwiecień 2017
Badania naukowe wykazały, że jeden tydzień postu w cukrzycy typu 2 znacząco poprawia wagę, ciśnienie krwi i jakość życia.
Głodówka lecznicza według Buchingera
Françoise Wilhelmi de Toledo et al.
styczeń 2019
Badania naukowe pokazują, że post trwający od 4 do 21 dni jest bezpieczny, poprawia samopoczucie i ma inne pozytywne skutki.
James A. Betts et al.
czerwiec 2016
Badania naukowe pokazują, że poranny post zmniejsza całkowite spożycie żywności i zmienia reakcje metaboliczne i hormonalne.