Badania: sok z cytryny a czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego
Mi Joung Kim et al.
kwiecień 2015
Odżywianie, post i detoks
Serce / Naczynia krwionośne / Układ krążenia
Seoul Women's University wysnuł teorię, że dieta oparta na soku z cytryny zmniejsza masę ciała i ilość tkanki tłuszczowej, a tym samym insulinooporność i znane czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Aby przetestować tę teorię, 84 Koreanki z nadwagą zostały losowo podzielone na trzy grupy w badaniu naukowym: grupę kontrolną (K), grupę stosującą dietę placebo (P) i grupę stosującą dietę opartą na soku z cytryny (Z).
W grupach P i Z odnotowano znaczące zmiany masy ciała, BMI, procentowej zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie i stosunku obwodu talii do obwodu bioder podczas jedenastodniowej terapii. Zmniejszyły się również poziomy insuliny w surowicy, insulinooporności, leptyny i adiponektyny. U Z zmniejszyło się stężenie białka C-reaktywnego. Hemoglobina i hematokryt pozostały stabilne u Z, ale zmniejszyły się u K i P.
Naukowcy założyli zatem, że dieta oparta na soku z cytryny redukuje tkankę tłuszczową i insulinooporność, a zatem potencjalnie ma pozytywny wpływ na czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Najważniejsze informacje na temat badania w skrócie
- Wskazania
- Nadwaga, choroby układu krążenia
- Instytucja
- Wydział Żywności i Żywienia, Kolegium Nauk Przyrodniczych, Uniwersytet Kobiet w Seulu, Seul, 139-774, Korea
- Tytuł
- Badania naukowe dotyczące leczenia sokiem z cytryny w celu zmniejszenia czynników ryzyka sercowo-naczyniowego
- Krótki opis
- Badania naukowe wykazały, że dieta oparta na soku z cytryny potencjalnie redukuje tkankę tłuszczową i insulinooporność
- Tytuł oryginalny
- Lemon detox diet reduced body fat, insulin resistance, and serum hs-CRP level without hematological changes in overweight Korean women
- Link do badania
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25912765/
Odpowiednie wycieczki dla tego tematu badania
Może Cię to również zainteresować
Metabolizm / Żołądek / Jelita
Post interwałowy
Stres / Zmęczenie
Martin P. Wegman et al.
kwiecień 2015
Badania naukowe pokazują, że przerywany post obniża poziom insuliny w osoczu, nieznacznie zwiększa poziom sirtuin
Głodówka lecznicza według Buchingera
Françoise Wilhelmi de Toledo et al.
styczeń 2019
Badania naukowe pokazują, że post trwający od 4 do 21 dni jest bezpieczny, poprawia samopoczucie i ma inne pozytywne skutki.
Frank Q Nuttall et al.
październik 2014
Badania naukowe pokazują, że hiperglikemię poprawia dieta bezwęglowodanowa i post.