Ciasteczka z orzechami włoskimi oraz płatkami owsianymi


Smaczne, kruche, pełne orzechów oraz – w zależności od gustu – czekoladowe z wierzchu: nasze orzechowe ciasteczka z płatkami owsianymi są idealnym wypiekiem dla każdego, który można upiec w zaledwie parę chwil.

Składniki:

  • 50 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 150 g górskich płatków owsianych
  • 125 g roztopionej czekolady lub polewy do ciasta

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza (termoobieg: 160°C).

Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia do miski, zaś cukier, cukier waniliowy, jajko, rum oraz masło wymieszać, a następnie połączyć z mąką oraz zagniatać tak długo, aż ciasto będzie gładkie. Na koniec dodać orzechy włoskie oraz płatki owsiane. Masę rozłożyć na blaszce do pieczenia, używając do tego dwóch łyżeczek oraz formując kuleczki wielkości orzecha tak, żeby pojedyncze kulki nie stykały się ze sobą. Piec przez około 10-15 minut. Wyciągnąć ciasto z piekarnika, zostawić do ostygnięcia, w międzyczasie roztopić  czekoladę/polewę do ciasta. Ciasteczka zanurzyć w polewie lub rozprowadzić polewę pędzelkiem i następnie zostawić do wyschnięcia.

SpaDreams życzy smacznego!

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someoneShare on StumbleUpon
Brak ocen.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *