Christine E. Cherpak
sierpień 2019
Antystress i wypalenie zawodowe
Niniejsze badanie naukowe analizuje wykorzystanie uważności podczas jedzenia jako potencjalnego sposobu leczenia dolegliwości żołądkowo-jelitowych, które często wiążą się z długotrwałym stresem.
Uważność jest znana ze swojej zdolności do zmniejszania stresu poprzez stymulowanie przywspółczulnego układu nerwowego i przywracanie równowagi fizycznej.
Połączenie ustaleń dotyczących układu pokarmowego z uwzględnieniem układu nerwowego, neuroendokrynnych i immunologicznych szlaków sygnalizacyjnych oraz czynników stresu i uważności określa się jako hipotetyczną konstrukcję triady. W ten sposób podkreśla się znaczenie praktyk umysł-ciało (np. uważne jedzenie), które utrzymują dominację przywspółczulnego układu nerwowego i pomagają kultywować homeostazę autonomicznego układu nerwowego, która jest niezbędna dla optymalnego funkcjonowania układu trawiennego.
Kliniczny aspekt związku między stresem, trawieniem i uważnością polega na prostym zastosowaniu świadomej diety w celu poprawy funkcji trawiennych.
Elin Frögéli et al.
kwiecień 2015
Badania naukowe pokazują, że terapia akceptacji i zaangażowania skutecznie zmniejsza stres i wypalenie zawodowe u stażystów pielęgniarstwa.
Antystres
Migrena
Vitaly Napadow
sierpień 2021
Badania naukowe pokazują, że terapia mindfulness może zmniejszyć częstotliwość i nasilenie migren w dłuższej perspektywie.
Zapobieganie wypaleniu zawodowemu / profilaktyka
T. Descilo et al.
marzec 2010
Badania naukowe pokazują, że ćwiczenia oddechowe jogi znacznie łagodzą PTSD i depresję u osób, które przeżyły masowe katastrofy.