Badania naukowe dotyczące diety wegańskiej w cukrzycy i otyłości
David J. Jenkins et al.
luty 2023
Cukrzyca
Nadwaga / otyłość
Utrata wagi
Diety niskowęglowodanowe, wysokotłuszczowe i wysokobiałkowe są zalecane w celu utraty wagi i leczenia cukrzycy. Dlatego też w badaniu naukowym prowadzonym przez Davida J. Jenkinsa zbadano wpływ niskowęglowodanowej diety wegańskiej na cukrzycę jako potencjalnie zdrowszej i bardziej zrównoważonej środowiskowo alternatywy dla diet niskowęglowodanowych.
Celem było porównanie skuteczności niskowęglowodanowej diety wegańskiej z dietą wegetariańską o umiarkowanej zawartości węglowodanów pod względem redukcji masy ciała i parametrów metabolicznych w cukrzycy.
164 mężczyzn i kobiet z cukrzycą typu 2 zostało losowo przydzielonych do jednej z dwóch diet: niskowęglowodanowej diety wegańskiej bogatej w olej rzepakowy i białka roślinne lub wegetariańskiej diety terapeutycznej, przez 3 miesiące, przy czym obie diety stanowiły 60% zapotrzebowania kalorycznego. Podczas badania naukowego rejestrowano masę ciała, poziom lipidów we krwi, ciśnienie krwi i 7-dniowe zapisy żywności w celu oszacowania potencjalnej emisji gazów cieplarnianych. Testy wchłaniania cholesterolu przeprowadzono u 50 uczestników na początku i na końcu badania naukowego.
Zarówno niskowęglowodanowa dieta wegańska, jak i dieta wegetariańska spowodowały podobną, ale znaczącą redukcję masy ciała, hemoglobiny glikowanej, skurczowego ciśnienia krwi i potencjalnej emisji gazów cieplarnianych. Istniała jednak tylko znacząca różnica między grupami leczonymi pod względem potencjalnej emisji gazów cieplarnianych na korzyść niskowęglowodanowej diety wegańskiej.
Diety wegańskie i wegetariańskie o niskiej zawartości węglowodanów zmniejszyły masę ciała, poprawiły kontrolę glikemii i ciśnienie krwi. Jednak dieta oparta w większym stopniu na roślinach doprowadziła do większej potencjalnej redukcji emisji gazów cieplarnianych.
Najważniejsze informacje na temat badania w skrócie
- Wskazania
- Otyłość, cukrzyca
- Instytucja
- Department of Nutritional Sciences, Temerty Faculty of Medicine, University of Toronto, Toronto, Ontario, Kanada; Department of Medicine, Temerty Faculty of Medicine, University of Toronto, Toronto, Ontario, Kanada
- Tytuł
- Badania naukowe dotyczące diety wegańskiej w cukrzycy i otyłości
- Krótki opis
- Badania naukowe wykazały, że niskowęglowodanowa dieta wegańska zmniejsza wagę i poprawia poziom cukru we krwi oraz ciśnienie krwi.
- Tytuł oryginalny
- Niskowęglowodanowa dieta wegańska w cukrzycy - utrata masy ciała i zrównoważony rozwój: randomizowane badanie kontrolowane
- Link do badania
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36156115/
Odpowiednie wycieczki dla tego tematu badania
Może Cię to również zainteresować
Nadwaga / otyłość
Jessica L Unick et al.
kwiecień 2023
Jedno z badań naukowych wykazało, że 12-tygodniowa interwencja jogi zmniejszyła zaburzenia odżywiania, stres i niepokój u kobiet z nadwagą.
Nadwaga / otyłość
Post interwałowy
Utrata wagi
Przemysław Domaszewski et al.
luty 2023
Badania pokazują, że przerywany post 16:8 prowadzi do skutecznej utraty wagi, a u mężczyzn również do redukcji trzewnej tkanki tłuszczowej
Nadwaga / otyłość
George Binh Lenon et al.
styczeń 2012
Chińsko-australijskie badania naukowe wykazały, że chiński lek ziołowy RCM-104 jest bezpieczny i skuteczny w leczeniu otyłości.