Hila Zelicha et al.
wrzesień 2022
Nadwaga / otyłość
Utrata wagi
Dieta śródziemnomorska jest bogatym źródłem polifenoli, które mają różny pozytywny wpływ na dystrybucję tkanki tłuszczowej. W badaniu naukowym prowadzonym przez Hila Zelicha zbadano wpływ tzw. zielonej diety śródziemnomorskiej, która zawiera dwa razy więcej polifenoli i zawiera mniej czerwonego/przetworzonego mięsa, na trzewną tkankę tłuszczową.
W 18-miesięcznym programie dietetycznym 294 uczestników zostało losowo przydzielonych do trzech grup: (A) ogólna zdrowa dieta, (B) dieta śródziemnomorska, (C) zielona dieta śródziemnomorska.
Wszystkie grupy łączyły dietę z aktywnością fizyczną. Dwie izokaloryczne diety śródziemnomorskie zawierały 28 g orzechów włoskich dziennie. Dodatkowo, grupa stosująca zieloną dietę śródziemnomorską spożywała codziennie 3-4 filiżanki zielonej herbaty i koktajl Wolffia globosa oraz ograniczyła spożycie mięsa. Do pomiaru trzewnej tkanki tłuszczowej wykorzystano rezonans magnetyczny (MRI).
Uczestnicy wykazali wysoki poziom przestrzegania zasad badania (89,8%), a 79,3% wykonało użyteczne badanie MRI. Podczas gdy obie diety śródziemnomorskie osiągnęły umiarkowaną utratę wagi, a obwód talii został podobnie zmniejszony, utrata trzewnej tkanki tłuszczowej podwoiła się w przypadku zielonej diety śródziemnomorskiej.
Wyższe spożycie zielonej herbaty, orzechów włoskich i Wolffia globosa, niższe spożycie mięsa, wyższe całkowite poziomy polifenoli w osoczu (zwłaszcza kwasu hipurowego) i zwiększone poziomy urolityny A w moczu były istotnie związane z większą utratą trzewnej tkanki tłuszczowej.
Zielona dieta śródziemnomorska, wzbogacona o polifenole roślinne i zmniejszone spożycie mięsa, może być skuteczną strategią żywieniową w celu zmniejszenia trzewnej tkanki tłuszczowej.
Nadwaga / otyłość
TCM (tradycyjna medycyna chińska)
Utrata wagi
Junfeng He et al
wrzesień 2014
Badania naukowe wykazały, że akupunktura, zarówno sama, jak i w połączeniu z masażem, powoduje znaczne zmniejszenie masy ciała i BMI.
Cukrzyca
Nadwaga / otyłość
Utrata wagi
David J. Jenkins et al.
luty 2023
Badania naukowe wykazały, że niskowęglowodanowa dieta wegańska zmniejsza wagę i poprawia poziom cukru we krwi oraz ciśnienie krwi.
Nadwaga / otyłość
Jennifer Rioux et al.
styczeń 2014
Badanie pilotażowe wykazało, że program oparty na ajurwedzie i jodze jest odpowiedni do utraty wagi.